Episcopul Ioan al Sorocii a liturghisit în parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Ciudei, regiunea Cernăuț

La data de 28 mai 2019, ziua prăznuirii Cuviosului Pahomie cel Mare și a Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, Episcopul Ioan al Sorocii, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, dar și a Înaltpreasfințitului MELETIE, Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei a participat la Liturghia praznicală din parohia „Sfântul Ierarh Nicolae”, satul Ciudei, regiunea Cernăuți, Ucraina. Continuă să citești

Duminica a V-a după Înviere, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

La 26 mai 2019, în Duminica a V-a după Înviere, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a liturghisit în Catedrala Mitropolitană ”Nașterea Domului” din Capitală. Ierarhului i-au coliturghisit soborul de preoți și diaconi ai sfântului locaș, în prezența numeroșilor credincioși veniți să participe la serviciul divin duminical. Continuă să citești

Mеsаjul dе fеliсitаrе al PS Ioan de Soroca, adresat ÎPS Mitropolit Vladimir, сu prilеjul celebrării a 45 de ani de la hirotonia în treapta de diacon

Preasfințitul Părinte Ioan de Soroca, Vicar mitropolitan, a adresat Înaltpreasfințitului Părinte Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, un mesaj de felicitare сu prilеjul celebrării a 45 de ani de la hirotonia în treapta de diacon, în care se menționează următoarele: Continuă să citești

Episcopul Ioan al Sorocii a resfințit biserica „Sf. Irh. Nicolae” din s. Şolcani, r. Soroca

Marți, 21 mai 2019, în ziua prăznuirii Sfântului Ioan Teologul, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Ioan, Episcop al Sorocii, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Irh. Nicolae” din s. Şolcani, r. Soroca și a resfințit acest edificiu eclesial după reparație. Continuă să citești

Parohia Sfântul Gheorghe din Chișinău la ceas aniversar: 200 ani de slujire și credință ortodoxă

Comunitatea parohială Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din mun. Chișinău a sărbătorit în Duminica a IV-a după Învierea Domnului, 19 mai 2019, împlinirea a 200 de ani de slujire la altarul bisericii cu hramul Sfântul Gheorghe.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Sava, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari și Preasfințitul Părinte Ioan, Episcop de Sorcoa, Vicar mitropolitan.

Din soborul slujitor au mai făcut parte părinții: Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan, PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea, Prot. mitr. Zosima Toia, protopop al sectorului III, Chişinău și un sobror preoțesc din Capitală. Răspunsurile la slujbă au fost oferite de corul mixt al parohiei Sfântul Gheorghe.

La slujbă a onorat cu prezența Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federației Ruse în țara noastră, Dl Oleg Vasneţov.

În cadrul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, parohul bisericii a fost decorat cu ordinul bisericesc „Sf. Irh. Gavriil Bănulescu Bodoni” de gr. II, în semn de recunoștință arhipăstorească pentru munca asiduă depusă în cadrul acestei biserici istorice, iar clericii sfântului lăcaș au fost avanasați în trepte ierarhice.

Ziua de astăzi a fost una deosebită pentru diaconul Vladimir Condrea, care a fost hirotonit de către arhipăstor în treapta de preot pe seama bisericii „Sf. Mr. Mc. Gheorghe” din satul Căzănești, raionul Telenești, primind felicitările şi îndemnurile părinteşti ale Înaltpreasfinţiei Sale.

La final, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru toți preoții, cântăreții, epitropii, ctitorii și binefăcătorii parohiei care au trecut la Domnul.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir, a vorbit mulțimii de credincioși despre modul în care omul trebuie să trăiască fiecare Sfântă Liturghie ca o pregustare a Împărăției Cerurilor și să fie responsabil în fiecare moment al existenței sale vremelnice în această viață, pregătindu-se în permanență pentru a se sălășlui în ceata drepților, devenind moștenitor al vieții celei veșnice.

Vorbind despre împlinirea celor 200 de ani de slujire și credință ortodoxă la altarul lăcașului de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir a subliniat importanța păstrării credinței strămoșești.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa le-a mulțumit celor prezenți pentru participarea la acest ales moment din istoria comunității lor parohiale și i-a îndemnat să fie cel puțin la fel de consecvenți și dedicați în grija pentru mântuirea sufletelor lor și dobândirea Împărăției lui Dumnezeu.


Din izvoarele istorice este cunoscut că construcţia Bisericii „Sfântul Gheorghe” a început în anul 1814, în centrul istoric al oraşului Chişinău, cu binecuvântarea Sfântului Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Lucrările au demarat sub îndrumarea preotului Gheorghe, ajutat de conaţionalii săi bulgari. Unul din arhitecţii locaşului a fost Arhimandritul Ioanikie, invitat din Sanct-Petersburg. Povara principală cădea ре umerii protoiereului Costin Stavaraki.

Anume el a fost numit paroh al bisericii, unde a slujit până în anul 1830. Construcţia a fost terminată către anul 1818 şi la 3 noiembrie a fost sfinţită de către Episcopul de Bender şi Akerman, Dimitrie, (Sulima) Vicar al Chişinăului. Anul oficial de finisare a lucrărilor este 1819, când a fost instalat Iconostasul.

În perioada interbelică serviciile divine se oficiau în limbile română şi rusă (slavonă).

În vara anului 1940, în urma cutremurului devastator, biserica a avut de suferit esenţial. Au fost necesare eforturi susţinute pentru a restabili sfântul locaş.

În anul 1959 biserica a fost închisă. În anul 1978 edificiul a fost declarat monument de arhitectură ocrotit de Stat, iar apoi a fost efectuată restaurarea.

Odată cu renaşterea naţională, biserica a fosr întoarsă credincioşilor, iar în calitate de paroh a fost numit protoiereul Nicolae Florinschi.

La 6 mai 1990 cu binecuvântarea Preasfinţiei Sale Vladimir, Episcop al Chişinăului şi al Întregii Moldove biserica a fost sfinţită de protoiereul mitrofor Mina Palihovici, parohul Catedralei Mitropolitane „Sf. M.Mc.Teodor Tiron”.

Multe icoane au fost pictate de pictorul Evgheni Pomelnicov şi de Vladimir Babin.

Din 1991 îşi începe activitatea Şcoala duminicală pentru maturi, iar din 1994 şi pentru copii, la fel și serviciul social al parohiei. În luna februarie 1994 în biserică este sfinţit al doilea Prestol.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

La Chișinău s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Marșului Familiei

Sâmbătă, 18 mai 2019, la Chișinău s-a desfășurat Marșul Familiei. Mii de slujitori și credincioși au răspuns apelului Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova și au participat la un marș dedicat valorilor familiei tradiționale, așa cum o știm din moși strămoși – ca loc unde copiii deprind dragostea de cele sfinte, învață respectul față de datinile și tradițiile noastre și capătă încrederea pentru viitor. Continuă să citești

Duminica Sfintelor Femei Mironosiţe, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

Duminică, 12 mai 2019, în ziua cinstirii Sfintelor Femei Mironosiţe, numeroși credincioşi s-au adunat la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din municipiul Chișinău, pentru a se ruga la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir de către Preasfințitul Părinte Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei. Continuă să citești

SÂMBĂTĂ, 18 MAI, PARTICIPĂM LA MARŞUL FAMILIEI!

„Piatra de temelie a societății este familia. Când s-a prabușit familia, s-a prăbușit totul.” (Părintele Atanasie Ștefănescu, 1919 – 2008)

La data de 18 mai a.c., cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Vladimir, plinătatea Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova se mobilizează pentru a participa la un Marș al tăcerii pentru susținerea familiei tradiționale, așa cum o știm din moși strămoși – ca loc unde copiii deprind dragostea de cele sfinte, învață respectul față de datinile și tradițiile noastre și capătă încrederea pentru viitor. Continuă să citești