Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni, celebrat la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”

Apărătorului credinței dreptmăritorilor, Cuviosului Părintelui nostru Spiridon, să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare, toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! (Condacul Sfântului Spiridon).

Marți, 12/25 decembrie, în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, Făcătorul de minuni, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Alături de Episcopul Sorocii s-a rugat pr. Mihail Bortă, consilier mitropolitan, împreună cu clericii şi enoriaşii Catedralei centrale a republicii.

Uniți în cuget și în rugăciune, toată adunarea cea binecredincioasă a înălțat rugi sfântului, după cum glăsuiește condacul: “Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!”

Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni, s-a născut pe la anul 270, în Askia, Cipru, și a prins zilele împăratului Constantin cel Mare, trăind până pe la jumătatea secolului al IV-lea. Numele său vine de la un cuvântul σπυρις, care în limba greacă înseamnă „coșuleț”. A fost episcop al Trimitundei, în această calitate numărându-se printre sfinții părinți de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea.

Sfântul Ierarh Spiridon devine model şi nădejde pentru cei ce se roagă la el permanent pentru a primi ajutor de la Dumnezeu. Îl rugăm şi astăzi pe Sfântul Spiridon să mijlocească înaintea Bunului Dumnezeu pentru noi şi să ne fie Arhiereu al veacurilor viitoare, ca toţi să fim una, spre slava Prea Sfintei Treimi, a Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh.

După serviciul divin, creștinii au primit îndrumare să se roage Sfântului Ierarh Spiridon care este cinstit cu multă evlavie de către întreaga lume creştină, datorită vieţii sale sfinte şi minunilor pe care le săvârşeşte şi pe care le trăiesc şi le cunosc cei care îi cer cu multă credinţă şi nădejde ajutorul.

Primind binecuvântări arhierești și îndemnuri de viață duhovnicească, credincioșii au plecat după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu nădejde în ajutorul sfinților lui Dumnezeu și încrederea  moștenirii Împărăției Cerurilor.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *