1000 de ani de la mutarea la Domnul a Sf. Binecredincios Cneaz Vladimir

2P20150728-VSN_8733-1200

În ziua celebrării Sfântului Cneaz Vladimir, am participat la Sfânta Liturghie, săvârşită la Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova. La slujba oficiată sub protia Preafericitului Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, au participat membrii delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe surori, ierarhi şi clerici ai Bisericii Ruse.

În catedrală au fost aproape 1500 de persoane care s-au rugat împreună cu slujitorii în ziua marelui praznic. Deoarece această zi este considerată şi începutul botezării poporului rus, la slujbă s-a intonat cântarea „Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi şi-mbrăcat”.

În cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Patriarh Kiril a subliniat importanţa schimbării interioare a principelui Kievului Vladimir, odată cu botezul său, atunci când poporul a început să-l numească „soarele cel frumos”. „Schimbarea aceasta trebuie să ne dea de gândit tuturor şi astăzi, mai ales tinerei generaţii, care are nevoie să ia exemplul înaintaşilor în dragostea pentru credinţă şi patrie”, a mai subliniat Patriarhul Kiril.

După Liturghie, toţi slujitorii au participat la un Te Deum de mulţumire pentru binecuvântările revărsate de Dumnezeu asupra poporului rus timp de mai bine de un mileniu. La Te Deum, Patriarhul Kiril a sfinţit steaguri bisericeşti cu imaginea Sfântului Cneaz Vladimir, care vor ajunge în toate eparhiile Bisericii Ortodoxe ruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *