Duminica a XVI-a după Cincizecime, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”

În Duminica a XVI-a după Cincizecime, 16 septembrie 2018, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

Alături de Înaltpreasfinția Sa au înălțat rugăciuni la Prestol, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și  Chelar al Catedralei Mitropolitane și un sobor de preoți și diaconi.

La slujbă au onorat cu prezența, Președintele Republicii Moldova, Excelența Sa, Dl Igor Dodon, împreună cu oaspeții veniți în țara noastră la Congresul Mondial al Familiei, ce a avut loc în perioada 14-16 septembrie.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Catedralei Mitropolitane condus de dna dirijor Angela Angheni.

Biserica a rânduit să se citească la Sfânta Liturghie pericopa evanghelică referitoare la Pilda Talanţilor.

Din Pilda evanghelică de astăzi, înţelegem că Stăpânul este Dumnezeu, iar slugile care primesc talanţii sunt oamenii; aceştia primesc daruri după puterea fiecăruia. Venirea Stăpânului reprezintă «Judecata de apoi» când trebuie să dăm seama de felul în care am înmulţit talanţii şi i-am lucrat; talantul reprezintă şi talentul sau darul pe care l-am primit de la El. Sunt foarte multe daruri revărsate de Dumnezeu în lume, însă noi nu observăm darurile lui Dumnezeu, iar mai nou nici nu le apreciem. De obicei vedem defectele altora, nu mai vedem nici darurile lor şi nici pe ale noastre. Întotdeauna vedem defectele celorlalţi şi nu suntem preocupaţi să sporim darurile primite de la Dumnezeu.

În timpul serviciului divin, Mitropolitul țării a rostit la unison cu numeroșii credincioşi, Crezul și Rugăciunea Domnească, iar spre final a binecuvântat enoriaşii, îndemnându-i spre fapte bune, pentru folosul sufletului şi a mântuirii.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *