În ziua pomenirii Cinstirii Lanțului Sfântului Apostol Petru, PS Ioan, Episcop de Soroca a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala episcopală din Soroca

Sâmbătă, 29 ianuarie 2022, în ziua pomenirii Cinstirii Lanțului Sfântului Apostol Petru, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala episcopală din orașul Soroca.

Se pomeneşte Sfântul Apostol Petru în această zi din pricina lanţurilor în care îl legase nelegiuitul Irod şi care la venirea îngerului în temniţă au căzut de pe Apostol: „Şi iată un înger al Domnului a venit deodată, iar în cameră a strălucit lumină. Şi lovind pe Petru în coastă, îngerul l-a deşteptat, zicînd: „Scoală-te degrabă!”. Şi lanţurile i-au căzut de la mîini” (Fapte 12:7). Lanţurile au fost luate şi păstrate de creştini din generaţie în generaţie, atît pentru pomenirea Apostolului, cît şi pentru vindecările care se lucrau prin ele, ca şi prin ştergarele Apostolului Pavel, căci mulţi bolnavi se însănătoşeau la atingerea lor: încît şi peste cei ce erau bolnavi se puneau ştergare sau şorţuri purtate de Pavel, şi bolile se depărtau de ei, iar duhurile cele rele ieşeau din ei (Fapte 19: 12). Sf. Iuvenalie, Patriarhul Ierusalimului, dădu aceste lanţuri în dar împărătesei Eudochia, soţia exilată a împăratului Teodosie cel Mic. Ea le-a despărţit în două, trimiţînd o jumătate la Biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol, iar cealaltă jumătate la Roma, la fiica ei, Eudoxia, care era soţia lui Valentinian III. Eudoxia a zidit Biserica Sfîntului Petru şi a pus în ea aceste sfinte lanţuri trimise de mama ei, împreună cu acele lanţuri în care ticălosul împărat Nero îl legase pe Apostol înainte de a-l răstigni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *