Sfânta Liturghie praznicală la mănăstirea „Sfântul Cneaz Vladimir” din Horești, de ziua hramului

Marți, 15/28 iulie 2020, în ziua prăznuirii Sfinților Mucenici Chiric și Iulita (305) și a Sfântului întocmai cu Apostolii Mare Cneaz Vladimir (1015), mănăstirea cu hramul „Sfântul Mare Cneaz Vladimir” din s. Horești, r-nul Ialoveni, a îmbrăcat straie de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorul ceresc.

La ceas de aleasă bucurie duhovnicească, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor prezenți a fost oficiată în Altarul de vară al mănăstirii Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie praznicală, de către PS Ioan, Episcop al Sorocii, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove.

Împreună cu Episcopul Sorocii a coliturghisit și Starețul Așezământului monahal, PC Arhimandrit Nectarie (Gherman) și un sobor de preoți și diaconi,

Credincioșii care au luat parte la hramul mănăstirii, s-au rugat alături de arhiereu, cler și de obștea monahală, înălțând laude și cântări duhovnicești Sfântului Mare Cneaz Vladimir, ocrotitorul ceresc al acestui sfânt așezământ monahal.

La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au fost prezenți și ctitorii așezământului monahal, printre care și Ex-Președintele Republicii Moldova, dl Vladimir Voronin, unul din întemeietorii și ctitorii principali ai acestei mănăstiri, zidite în cinstea Sfântului Mare Cneaz Vladimir, ocrotitorul ceresc al Excelenței Sale.

La finalul Sfintei Liturghii, preoții au oficiat un Te Deum pentru starețul și frații acestui aşezământ monahal, după care a fost sfințită o răstignire, lucrată în lemn și montată în curtea mănăstirii.

În încheiere, Episcopul Ioan a pus la inima creștinilor un înălțător cuvânt de învățătură și zidire duhovnicească, dorindu-le tuturor spor pe calea mântuirii și a năzuințelor sufletești.

La rândul său, Părintele Arhimandrit Nectarie, Starețul Sfintei Mănăstiri Horăști, a mulțumit Preasfințitului Ioan și clericilor oaspeți pentru împreuna slujire, dar și tuturor credincioșilor pentru prezență și rugăciune stăruitoare, dorindu-le tuturor ca Sfântul Cneaz Vladimir să le fie mijlocitor în fața Dumnezeieștii Treimi şi întărire în credinţă.

Totodată, oaspeții și enoriașii mănăstirii au fost invitați să i-a parte la agapa frățească pregătită cu mult drag de obștea mănăstirii.

Sfinte Mare Cneaz Vladimir roagă-L pe Domnul Dumnezeu să păzească și să ocrotească toate bisericile creștine, toate țările creștine și pe toți oamenii de vrăjmașii văzuți și nevăzuți. Amin.

***

Scurt istoric: Mănăstirea „Sfântul Cneaz Vladimir” este o mănăstire nouă. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Vladimir, în anul 2001 au început lucrările de construcţie pe pământurile donate de creştinii din satul Horeşti, r. Ialoveni. Iniţial s-a dorit ca pe acest loc să fie construită o mănăstire cu hramul „Naşterea Mântuitorului”, însă la decizia Mitropoliei, s-a hotărât ca Mănăstirea să poarte hramul „Sfântul Cneaz Vladimir”, dar Biserica mare ce urmează a fi construită va avea hramul „Naşterea Mântuitorului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *