A fost aleasă candidatura Arhimandritului SILUAN (Şalari) pentru treapta de episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei

p

Astăzi, 21 octombrie 2016, Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, urmare raportului Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, a ales candidatura Preacuviosului Părinte Arhimandrit SILUAN (Şalari) pentru treapta de episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove.

Sincere felicitări, Preacuvioase Părinte, Confrate, Prieten și Coleg!

Vrednic este, Axios!!!

………………………………………..

14804786_1801268976827719_1737020194_nArhimandritul SILUAN (Şalari)

Scurte date biografice:

Din 27 august 1999, în fruntea comunităţii monahale se află părintele arhimandrit Siluan (Şalaru).

Părintele Siluan s-a născut la 19 aprilie 1977, în satul Văratic, raionul Râşcani. După absolvirea gimnaziului din localitate a devenit frate la mănăstirea Saharna. Aici a primit călugăria şi preoţia.

A studiat prin corespondenţă la Seminarul Teologic de la mănăstirea Noul Neamţ. Din 2001 este hirotesit ca arhimandrit. La momentul desemnării sale ca stareţ al mănăstirii, aşezământul monahal de la Curchi se găsea încă într-o stare deplorabilă. Bisericile, dar şi celelalte construcţii, necesitau reparaţie şi renovare.

Astfel, în biserica Tuturor Sfinţilor din cimitirul mănăstirii se afla o morgă, rămasă încă de pe timpurile când aici se afla Spitalul de Psihiatrie, iar în interiorul bisericii mai erau cadavre umane. Iniţial, a fost reparată biserica Sfântul Nicolae.

Arhimandritul Siluan îşi aminteşte cum a început reconstrucţia sfântului locaş: „Până în anul 2002, în incinta bisericii era depozitul spitalului. Am scos vreo opt maşini mari încărcate cu gunoi. Reconstrucţia am început-o cu propriile puteri, apoi a aderat şi administraţia raionului Orhei. Mai târziu, ne-a ajutat statul, businessmanii şi unele întreprinderi”

În 2002, părintele Siluan este numit şeful Departamentului mănăstiri şi viaţă monahală din cadrul Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove. La 30 decembrie 2010, printr-un decret al ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, arhimandritul Siluan, stareţul mănăstirii Curchi şi exarhul mănăstirilor din Moldova, a fost numit protopop de Orhei.

În anul 2013, arhimandritului Siluan (Şalaru), exarh al mănăstirilor din Moldova, prin decret prezidenţial, i-a fost conferit titlul onorific „Om emerit”. Această înaltă distincţie i-a fost acordată în semn de recunoaştere a meritelor Preacuviosului părinte pe tărâmul credinţei creştine.

0 comentarii la „A fost aleasă candidatura Arhimandritului SILUAN (Şalari) pentru treapta de episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *