«Duh este Dumnezeu şi cel ce se închină Lui se cade să I se închine în duh şi în adevăr». (Ioan IV, 24)

11123025_10204266112634511_498862664_n

În dimineața Duminicii a V-a după Paști, care este și Duminica Samarinencii, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, alături de un soborul de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană.

Serviciul divin a fost săvârșit în prezența numeroșilor creștini care au pășit pragul catedralei spre a mulțumi lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale, dar și pentru a-I cere liniște, pace pentru cei vii și odihnă pentru cei răposați. Pericopa evanghelică citită astăzi la Sfânta Liturghie, ne înfățișează momentul de convorbire a lui Hristos cu femeia samarineacă, care venise să ia apă de la fântâna lui Iacov.

După pericopa evanghelică, Presfințitul Episcop Ioan, a rostit un cuvânt de învățătură referindu-se nemijlocit și la înțelesul Evanghelie din această duminică, dintre care și următoarele : din această pericopă evanghelică nouă ni se oferă 3 aspecte învățătorești deosebite: Mai întâi de toate, Mântuitorul Hristos, prin discuția cu femeia samarineancă, spulberă mentalitatea ostilă, dușmănoasă și arată atitudinea pașnică, prietenoasă, deoarece a inițiat această discuție cu o femeie de alt neam, decât cel iudeu.

A doua atitudine care este arătată este – femeia cea păcătoasă – care avea 5 bărbați, este readusă la o viață virtuoasă și plină de sfințenie, deoarece ea a cerut de la Învățătorul nostru să-i dea Apa cea Vie. Și al treilea aspect al învățăturii din pericopa evanghelică a zilei, este că Mântuitorul Hristos nu a venit să aducă învățătura harică doar pentru poporul iudeu, ci pentru toate neamurile, pentru toate popoarele, pentru întreaga umanitate, indiferent de etnie, indiferent de religia pe care o avusese până atunci. Apa cea Vie, Mântuitorul Hristos, intenționează să o dea tuturor, în funcție de solicitare.

Iubiți și dragi întru Hristos cel înviat, frați și surori, Apa cea Vie, pe care o oferă Hristos este harul lui Dumnezeu ce ni se comunică nouă oamenilor.

După Liturghie, însoțit de preoții și diaconii Catedralei Mitropolitane, Presfințitul Ioan a oficiat un Te-Deum de mulțumire, unde toți au slăvit și au mulțumit lui Dumnezeu pentru multele Sale binefaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *