«Duh este Dumnezeu şi cel ce se închină Lui se cade să I se închine în duh şi în adevăr». (Ioan IV, 24)

11123025_10204266112634511_498862664_n

În dimineața Duminicii a V-a după Paști, care este și Duminica Samarinencii, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, alături de un soborul de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană.

Serviciul divin a fost săvârșit în prezența numeroșilor creștini care au pășit pragul catedralei spre a mulțumi lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale, dar și pentru a-I cere liniște, pace pentru cei vii și odihnă pentru cei răposați. Pericopa evanghelică citită astăzi la Sfânta Liturghie, ne înfățișează momentul de convorbire a lui Hristos cu femeia samarineacă, care venise să ia apă de la fântâna lui Iacov.

După pericopa evanghelică, Presfințitul Episcop Ioan, a rostit un cuvânt de învățătură referindu-se nemijlocit și la înțelesul Evanghelie din această duminică, dintre care și următoarele : din această pericopă evanghelică nouă ni se oferă 3 aspecte învățătorești deosebite: Mai întâi de toate, Mântuitorul Hristos, prin discuția cu femeia samarineancă, spulberă mentalitatea ostilă, dușmănoasă și arată atitudinea pașnică, prietenoasă, deoarece a inițiat această discuție cu o femeie de alt neam, decât cel iudeu.

A doua atitudine care este arătată este – femeia cea păcătoasă – care avea 5 bărbați, este readusă la o viață virtuoasă și plină de sfințenie, deoarece ea a cerut de la Învățătorul nostru să-i dea Apa cea Vie. Și al treilea aspect al învățăturii din pericopa evanghelică a zilei, este că Mântuitorul Hristos nu a venit să aducă învățătura harică doar pentru poporul iudeu, ci pentru toate neamurile, pentru toate popoarele, pentru întreaga umanitate, indiferent de etnie, indiferent de religia pe care o avusese până atunci. Apa cea Vie, Mântuitorul Hristos, intenționează să o dea tuturor, în funcție de solicitare.

Iubiți și dragi întru Hristos cel înviat, frați și surori, Apa cea Vie, pe care o oferă Hristos este harul lui Dumnezeu ce ni se comunică nouă oamenilor.

După Liturghie, însoțit de preoții și diaconii Catedralei Mitropolitane, Presfințitul Ioan a oficiat un Te-Deum de mulțumire, unde toți au slăvit și au mulțumit lui Dumnezeu pentru multele Sale binefaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.