Duminica a VI-a după Cincizecime. Ziua pomenirii Sfântului întocmai cu apostolii Cneazului Vladimir

Asemănatu-te-ai neguțătorului care caută piatra cea scumpă, mărite puternice Vladimir, șezând pe scaun înalt în maica cetăților, de Dumnezeu păzitul Kiev, ispitind și trimițând către Ţarigrad, ca să știe pentru dreptmăritoarea credință, și ai aflat pe Hristos, piatra cea fără de preț, care te-a ales ca pe al doilea Pavel, și ai scuturat în sfânta scăldătoare orbirea cea sufletească, împreună și cea trupească. Pentru aceea serbăm adormirea ta, poporul tău fiind. Roagă-te să se mântuiască începătoriile Rusiei a stăpânirii tale, iubitorul de Hristos împărat și mulțimea celor ce se stăpânesc.Tropar (Glas 4)

Duminică, 28 iulie, În ziua pomenirii Sfântului întocmai cu apostolii Cneazului Vladimir, încreștinătorul Rusiei, a fost oficiat un serviciu divin solemn la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Capitală, în frunte cu ÎPS Mitropolit Vladimir al Chișinăului și al Întregii Moldove.

Alături de Înaltpreasfinția Sa s-au rugat PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, PS Siluan, Episcop de Orhei și Vicar mitropolitan, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan, al Sinodului BOM și Chelar al Catedralei, Prot. mitr. Pavel Valuța, Protopop de Drochia, Prot. mitr. Nicolae Tudoreanu, administratorul Mănăstirii „Învierea Domnului” din Chișinău și soborul de slujitori ai Catedralei.

La Sfânta Liturghie s-au rugat mai mulți veterani marinari, îmbrăcaţi în uniformele de altă dată, care s-au adunat în scuarul din fața Catedralei, aşa cum o fac an de an, în ultima duminică a lunii iulie.

De asemenea, cu acest prilej binecuvântat, în Catedrala Mitropolitană au venit mulțime de credincioși dornici de a se ruga în această zi alături de păstorul lor drag – ÎPS Mitropolit Vladimir, dorindu-I mulți ani Întâistătătorului, puterea forțelor, ajutor de la Dumnezeu în ducerea deloc simplă a slujirii arhipăstorești, spre unirea tuturor și spre împăciuirea inimilor creștinilor.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost călugărit cu numele Vladimir, în cinstea Sfântului Întocmai cu apostoli Cneaz Vladimir, la 29 noiembrie 1987, de catre vrednicul de pomenire Episcop de Cernăuți și Bucovina, Preasfințitul Antonie (Moskalenko).

A devenit deja o tradiție, ca de ziua Ziua Marinei Militare, la Catedrala Mitropolitană să fie adusă spre închinare icoana Sfântului Teodor Ușakov (admiral – ocrotitorul marinarilor), cu o părticică din moaștele acestuia.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *