Episcopul Ioan al Sorocii a liturghisit în ziua pomenirii Sf. Cuv. Sava cel Sfințit, la catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele din adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Sfinte Sava părintele nostru, cuvioase! Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre. (Tropar Glasul 8)

În Duminica a XXVII-a după Cincizecime, 18 decembrie 2022, totodată și ziua prăznuirii Sfântului Cuviosului Părinte Sava cel Sfințit, Episcopul Ioan de Soroca a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca.

***

Sfântul Cuvios Sava s-a născut în Capadocia, în anul 439 după Hristos, iar părinţii lui erau creştini şi se numeau Ioan şi Sofia. Încă de la vârsta de 8 ani a ales calea călugăriei şi a intrat în mănăstirea numită a lui Flavian, unde a deprins să fie răbdător în toate şi unde a învăţat Psaltirea pe de rost.

Sfântul Sava este numit „cel Sfinţit” pentru că a fost hirotonit preot şi rânduit îndrumător al tuturor sihaştrilor din Palestina. El a mers în două rânduri la Constantinopol, fiind trimis ca sol de către patriarhii Ierusalimului din acele vremuri, la împăraţii Anastasie (491-518) şi Iustinian cel Mare (527-565). Deci, ajungând la desăvârşirea cea întru Hristos, s-a mutat către Domnul în anul 532, fiind în vârstă de 94 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *