Festivalul pascal ”Cu noi este Dumnezeu” la Soroca

În Vicariatul Soroca s-a stabilit o tradiție bună – Festivalul Pascal ”Cu noi este Dumnezeu”, care se desfășoarădupă Învierea Domnului.

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir și cu participarea PS Episcop Ioan de Soroca, vicar mitropolitan, la 18 aprilie, la palatul raional de cultură s-a desfășurat o nouă ediție a festivalului-concurs.

La eveniment au fost prezenți dl Ghenadie Muntean, președinte al raionului, funcționari publici din Soroca, slujitori și credincioși din cuprinsul vicariatului.

Prima etapă a evenimentului a presupus o expoziție de desene la tema Învierii Domnului și icoane, iar unele colective artistice au organizat și mese pascale, incluzând mâncărurile specifice zonei la Sf. Paști.

A urmat festivalul-concurs de cântare sacră, la care au participat zeci de coruri din cuprinsul raionului Soroca. Cele mai reușite evoluări ale colectivelor corale au fost menționate cu diplome și premii din partea vicariatului și a secției cultură din cadrul raionului.

”Fiecare în parte contribuie atmosfera sărbătorii. A treia zi după Sf. Paști ne adunăm toți slujitorii Vicariatului Soroca la o Liturghie în catedrala urbei.Apoi adunăm gospodinele creștine din diverse sate, care vin în port popular, cu mâncăruri tradiționale specifice perioadei și locului, cu alte lucrări pascale. Acestea se regăsesc în festivalul-concurs, care presupune atât expoziție, cât și cântare religioasă.

Prin astfel de măsuri ne cunoaștem, ne apropiem, împărtășim bucuria Învierii… mărturisim că suntem vii în credință.”, ne-a împărtășit Episcopul Ioan.

”Se zice că fiecare familie reprezintă o celulă a Bisericii. Cât de frumos arată părticelele ce se adună din fiecare parohie pentru a-l slăvi pe Hristos Cel Înviat. Ne convingem de realitatea că unde sunt mai mulți adunați în același duh și Dumnezeu își arată mai evident mila, harul și ajutorul.

Cele mai curate mădulare ale Bisericii sunt copiii. Astăzi aceștia ne-au uns sufletele cu cântări izvorâte din adâncul inimii.

Credința nu este necesar doar a fi trăită, dar și mărturisită.  Credem că și acest festival este o modestă mărturisire a râvnei noastre creștinești.”, ne-a spus părintele Nicolae Craveț, protopop de Soroca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *