Hramul municipiului Chișinău sărbătorit la Catedrala Mitropolitană

Luni, 14 octombrie 2019, când Biserica Ortodoxă sărbătorește „Acoperământul Maicii Domnului”, ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Alături de Înaltpreasfinția Sa s-au rugat Episcopii vicari mitropolitani: PS Ioan al Sorocii, PS Siluan al Orheiului, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar al Mitropoliei Moldovei, Prot. mitr. Octavian Moșin, Președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret, slujitorii Catedralei și numeroși creștini veniți din toate colțurile țării la hramul Capitalei.

La eveniment au onorat cu prezența: Dl Primar General interimar Andrei Talmaci, însoțit de consilieri municipali și reprezentanți ai orașelor înfrățite cu Chișinăul.

În timpul Liturghiei, clerul și credincioșii, în același cuget și simțire liturgică, au mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile Sale revărsate asupra Bisericii noastre și s-au rugat Maicii Domnului pentru sănătate și mijlocire în faţa Dreptului și Bunului Judecător.

În această memorabilă zi, ipodiaconul Alexandru Lai a fost hirotonit în treapta de diacon, pe seama bisericii „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău. Cu acest binecuvântat prilej, tânărul slujitor a primit felicitările Mitropolitului și îndemnuri pentru o slujire vrednică în Biserica lui Hristos.

Adresându-se poporului drept-măritor, Mitropolitul Vladimir a subliniat faptul că municipiul Chişinău este un oraş cu adevărat binecuvântat, având-o ca protectoare şi mijlocitoare în faţa tronului Dumnezeului celui Atotputernic pe însăşi Preacurata Fecioară Maria.

Înaltpreasfinţia Sa a îndemnat ca fiecare orăşean cu frică de Dumnezeu să mulţumească Maicii Domnului pentru rugăciunile şi binefacerile sale nenumărate faţă de noi toţi.

După Liturghie, credincioșii în frunte cu arhiereii și slujitorii altarului au înconjurat cu rugăciuni Catedrala, după care a fost săvârșit un Tedeum de mulțumire pentru toate binefacerile Domnului revărsate asupra cetății credincioșilor Săi robi.

La final a avut loc inaugurarea oficială a Hramului oraşului Chişinău. Ceremonia s-a desfăşurat în scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”.

În acest an, oraşul Chişinău marchează 583 de ani de la prima atestare documentară.

Din istoricul sărbătorii

Sărbătoarea a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în Biserica Mănăstirii ‘Maica Domnului’, din Constantinopol, în timpul împăratului bizantin Leon Înțeleptul (886-911). Într-o noapte de sâmbătă spre duminică, în Biserica ‘Preasfânta Născătoare de Dumnezeu’ din Vlaherne – Constantinopol se oficia Slujba Privegherii. Spre dimineață (1 octombrie), Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos împreună cu ucenicul său Epifanie, în timp ce se rugau, au văzut pe Sfânta Fecioară strălucind în lumină, având lângă sine pe Sfântul Ioan Botezătorul și pe Sfântul Ioan Evanghelistul, stând între alți sfinți și îngeri. Acoperind Maica Domnului credincioșii cu cinstitul ei omofor se ruga astfel: ‘Împărat ceresc, primește pe tot omul cel ce Te laudă și cheamă numele Tău și unde se face pomenirea numelui meu sfințește și preamărește pe cei ce Te preamăresc pe Tine și pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta. Primește-le, Doamne, rugăciunile și făgăduințele și-i scapă de toate nevoile și răutățile’.

În calendarul Bisericii Ortodoxe, următoarea sărbătoare închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului prăznuită în 21 noiembrie / 4 decembrie.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *