Preasfințiții episcopi Ioan și Filaret au oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, la catedrala mitropolitană din Chișinău

Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” și-a deschis în această dimineață larg ușile pentru creștinii veniți la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite săvârșită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Vladimir, de către episcopii-vicari, Preasfințitul Ioan de Soroca și Preasfințitul Filaret de Căpriana, pentru a petrece în rugăciune și pocăință această primă săptămână a Marelui Post, premergător praznicului Învierii Domnului.

Ierarhilor le-au coliturghisit, prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei și eclesiarh al catedralei, precum și slujitorii sfântului lăcaș.

Slujba cunoscută sub numele de Liturghia darurilor mai înainte sfinţite este de fapt un ritual de împărtăşanie dezvoltat prin îmbinarea vecerniei cu unele elemente ale Sfintei Liturghii. Conform rânduielii bisericești, Liturghia de astăzi este cea a Darurilor mai înainte sfințite, care se oficiază numai în zilele de miercuri și vineri ale Postului Mare, precum și în joia Canonului celui mare din săptămâna a cincea.

Toată suflarea, unită în desăvârșită pace și liniște sufletească, a înălțat rugăciuni Domnului pentru a primi puteri și răbdare spre a petrece Postul cu bună cuviință spre iertarea păcatelor și spre împlinire duhovnicească, pentru ca astfel să poată trece peste toate cumpenele și ispitele pentru a trăi o viață pământească vrednică, conform înțelepciunii Evangheliei, spre dobândirea vieții veșnice.

Numai în lumina lui Hristos Îl poţi vedea pe Dumnezeu, pe tine însuţi şi lumea, în înfăţişarea lor cea adevărată; numai sub călăuza descoperirii cereşti putem găsi cărarea, care duce la viaţa veşnică.

După slujbă, credincioșii au fost îndemnați să participe la toate serviciile divine rânduite în această perioadă de asceză aspră și să continue să ducă un trai cumpătat, marcat de contemplare și rugăciune profundă și sinceră.

Transmisiune în direct pe facebook: Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite.

Transmisiune în direct pe youtube: Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *