Sărbătoarea Sfântului Nectarie de Eghina la Mănăstirea Horăști

Vineri, 22 noiembrie 2019, în ziua prăznuirii  Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, Mitropolit de Pentapole, Mănăstirea cu hramul „Sfântul Mare Cneaz Vladimir” din s. Horăști, r-nul Ialoveni, a îmbrăcat straie de sărbătoare, cinstindu-și unul dintre ocrotitorii cerești.

La ceas de aleasă bucurie duhovnicească, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor s-a aflat Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan și Președinte al Sectorului Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în sobor de preoți și diaconi.

Împreună cu Episcopul de Soroca au  coliturghisit și Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei, PC Arhimandrit Nectarie (Gherman), Starețul Mănăstirii Horăști, precum și un  sobor de preoți și diaconi.

Numeroși credincioși veniți din Chișinău și din alte laturi ale țării, s-au rugat alături de cler și de obștea monahală și au înălțat laude și cântări duhovnicești Sfântului Ierarh Nectarie.

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, la Vohodul mic, Starețul Mănăstirii Horăști, Arhimandritul Nectarie (Gherman), pentru activitatea rodnică la cârma Mănăstirii a fost decorat cu ordinul bisericesc „Sf. Irh. Gavriil Bănulescu-Bodoni”, de gr. III.

Clericii mănăstirii, de asemenea, au fost decorați, după cum urmează: Ieromonahul Spiridon (Olaru) – dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la Heruvic, iar protoiereul Nicolae Lisnic – dreptul de a purta paliță.

Alături de cei doi mari sfinți ocrotitori ai mănăstirii: Sf. Cneaz Vladimir și Sf. Ierarh Nectarie de Eghina, la Mănăstirea Horăști se mai întâlnesc și alte sfințenii, printre care: părticele din Moaștele Sfinților Cuvioși de la Optina, ale Sfinților Ierarhi Nicolae Făcătorul de Minuni și Nectarie de Eghina, ale Sfinților Mucenici Teodor Tiron, Teodor Stratilat și Victor, și o părticică din Moaștele Sfintei Înctocmai cu Apostolii, Împărăteasa Elena. De asemenea, în Paraclisul Mănăstirii, pelerinii se pot închina și la Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, donată așezământului monahal în anul 2016 de către Starețul Mănăstirii Hadâmbu, Pr. Arhim. Nicodim Gheorghiță.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Ioan a pus la inima creștinilor un înălțător cuvânt de învățătură și zidire duhovnicească, dorindu-le tuturor spor pe calea mântuirii și a năzuințelor sufletești.

Ca delegat, Episcopul vicar a transmis celor prezenți mesajul Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, adresând felicitări cordiale PC Arhimandrit Nectarie, Starețul Sfintei Mănăstiri Horăști, cu prilejul serbării ocrotitorului ceresc.

La rândul său, Părintele Arhimandrit Nectarie, a mulțumit atât Preasfinției Sale pentru slujire, dar și tuturor credincioșilor pentru prezență și rugăciune stăruitoare, invitându-i pe toți să i-a parte la agapă frățească pregătită cu mult drag de obștea mănăstirii.

O, preabunule părinte, luminător al ortodocșilor, ierarhule al lui Hristos, Sfinte Nectarie! Stând în fața Tronului lui Dum­nezeu, roagă-te neîncetat, pentru iertarea păcatelor noastre și pentru întoarcerea noastră spre înfierea harului. Căci neîncetat către Mântuitorul cântăm: Aliluia! 

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *