Sfânta Liturghia sărbătorească la Mănăstirea Căpriana închinată Soborului Sfinților Moldovei și Sfântului Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni

Sfântul Ierarh Gavriil și Soborului Sfinților Moldovei, Mitropolitul Chișinăului și Hotinului a fost sărbătorit vineri, 3 septembrie 2021, la Mănăstirea voievodală Căpriana.

Se împlinesc 200  de ani de la trecerea la cele veșnice a Sf. Mitropolit Gavriil și 5 ani de la canonizare acestuia.

Serviciul divin a fost oficiat de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfinţitul VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove.

Alături de Înaltpreasfinția Sa au înălțat rugăciuni: ÎPS Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, ÎPS Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, Prot. mitr. Vadim Cheibaş, secretarul Sinodului BOM, PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnic al Mănăstirii Ciuflea și Președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept, PC arhim. Filaret (Cuzmin), starețul Mănăstirii Căpriana și un sobor preoțesc.

Slujba a fost oficiată în altarul de vară, edificat recent în curtea Mănăstirii. La eveniment au fost invitaţi protopopi, stareţi şi stareţe din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Numeroși credincioși din mai multe zone ale țării au venit la sărbătoare, pentru a se ruga Sfântului Gavriil și pentru a aduce cinstire moaștelor marelui ierarh.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul bărbătesc al Mănăstirii Căpriana, condus de dl Vadim Ceban.

La Vohodul mic, Mitropolitul a acordat ordinul bisericesc Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni, de gr. I, PC Arhim. Filaret (Cuzmin), starețul Mănăstirii Căpriana și pe Ex Președintelui Republicii Moldova, Dl Vladimir Voronin.

După Sfânta Liturghie, toţi slujitorii au participat la un Tedeum de mulţumire pentru binecuvântările revărsate de Dumnezeu asupra Bisericii noastre și a poporului binecredincios.

Sfântul Ierarh Gavriil a fost o lumină care a ars pentru Dumnezeu și pentru alții

În cuvântul de învățătură, rostit la sfârșitul slujbei, ÎPS Mitropolit Vladimir a evocat personalitatea Sfântul Ierarh Gavriil, primul Mitropolit al Chișinăului și Hotinului.

„Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni, a fost chemat de Dumnezeu la o viața duhovnicească deosebită. El a fost o lumină care a ars pentru Dumnezeu și pentru alții. Chemarea lui sfântă rămâne un model vrednic de urmat atât pentru ierarhi, cât și pentru preoți, monahi și toți credincioșii. Chemarea ne este adresată tuturor ca noi toți să mergem după Mântuitorul Iisus Hristos”, a subliniat în cuvântul său duhovnicesc, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

La rândul său, părintele arhimandrit Filaret, stareţul Mănăstirii Căpriana, a mulțumit ierarhilor, preoților, oaspeților și credincioșilor prezenți pentru prinosul de rugăciune adus astăzi Sfântului Ierarh Gavriil, cel care a stat la bazele înființării Mitropoliei Chișinăului și Hotinului.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească, oferită pelerinilor cu multă dragoste de obștea Mănăstirii.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *