Sfințirea bisericii „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Chișinău

img_7367

Vineri, 11 noiembrie, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, a săvârșit slujba de sfințire a bisericii „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din cartierul Botanica al Capitalei.În urmă cu zece ani era greu de crezut, că pe un teren pustiu în apropierea fostului Gimnaziu-internat nr.2, actualmente Gimnaziul „Decebal” din Chișinău va fi înălțată o bisericuță de cartier, care în doar câțiva ani se va transforma într-un adevărat centru duhovnicesc, pentru creștinii ce locuiesc în împrejurimi.

Toate acestea au fost posibile cu ajutorul Domnului și prin purtarea de grijă a prot. mitr. Pavel Borșevschi, protopopul sectorului II, Chișinău, care a stat la începuturile acestei tinere parohii, împreună cu enoriașii bisericii „Sf. Mare Mucenic Dumitru”, al cărei paroh este.

Slujba a început cu sfinţirea prestolului, după care a fost oficiată Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în timpul căreia parohul bisericii, preotul Adrian Frunză, cu binecuvântarea Întâistătătorului a fost ridicat în treapta de protoiereu, pentru truda depusă la înălţarea sfântului lăcaş.

În cadrul Serviciului divin, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Preasfințitul Ioan, a hirotonit în treapta diaconală pe teologul  Andrei Sîmboteanu, absolvent al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova.

După săvârșirea Sfintei Liturghii a urmat înconjurul bisericii cu citirea Evangheliei și un Tedeum de mulţumire, iar mai apoi Vlădica Ioan a felicitat adunarea binecredincioasă cu ocazia acestui eveniment de referinţă în istoria parohiei – sfințirea bisericii, exprimându-şi speranţa ca de acum înainte, lucrarea pastoral-misionară în cadrul acestei parohii va decurge și cu mai mult spor duhovnicesc. Totodată, Preasfinția Sa a trasmis mesajul părintesc de binecuvîntare și felicitare al ÎPS Mitropolit Vladimir.

Nu în ultimul rând, Episcopul Vicar a mulţumit ctitorilor pentru frumoasele gesturi care le-au făcut, contribuind conform posibilităţilor la buna desfășurare a lucrărilor de construcție, făcând astfel un lucru bineplăcut oamenilor şi lui Dumnezeu.

La rândul său, părintele paroh a mulțumit Preasfințitului Ioan pentru bunăvoința de a sluji în această zi, în mijlocul creștinilor din parohia Sfântul Ierarh Vasile cel Mare”, dar și pentru susținerea, și îndemnul părintesc al Preasfinției Sale în toate lucrările cele ziditoare de suflet.

La final, părintele-paroh Adrian, a mulțumit ctitorilor și binefăcătorilor pentru aportul fiecăruia la construcția bisericii, amintind că numai prin mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a sfinților bineplăcuți Domnului a fost cu putință realizarea acestei lucrări de suflet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *