Ștefan cel Mare și Sfânt celebrat la Mănăstirea Hagimus

MG_0202

Cu prilejul pomenirii Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, Mănăstirea Hagimus a găzduit astăzi un serviciu divin deosebit, care a început cu sfințirea prestolului bisericii cu hramul în cinstea Marelui Voievod, oficiată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir de către Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove.

În continuare, sutele de credincioși adunați din toate colțurile țării, precum și de peste hotarele ei, i-au întâmpinat fiește pe ÎPS Mitropolit Vladimir, ÎPS Simeon, Mitropolit de Vinnița și Barsk, ÎPS Teodosie, Arhiepiscop de Tomis, venit aici să împartă bucuria sărbătorii cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Savva, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, PS Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni și PS Ioan, Episcop de Soroca.

În timpul serivicului divin, Părintele Ieromonah Andrei (Cotruță) a fost ridicat în treapta de Arhimandrit, iar Maica Stareță, Egumena Marta (Cușnir), s-a învrednicit de a purta Toiag. Totodată și Starețul Sfintei Mănăstiri Putna, Arhimandritul Melchisedec (Velnic) a primit o înaltă distincție bisericească din partea Întâistătătorului, în semn de recunoștință pentru purtarea de grijă față de pelerinii noștri care merg să viziteze acest istoric așezământ monahal din România. De alese distincții și cuvinte de recunoștință din partea Chiriarhului s-au bucurat și ctitorii așezământului monahal.

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Mitropolitul, dimpreună cu arhiereii și slujitorii prezenți, a săvârșit un Te-Deum, ia mai apoi s-a adresat cu alese cuvinte de mulțumire către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Teodosie, exprimându-și bucuria frățească de a-l vedea la această slujbă pe Înaltul Ierarh, precum și pentru dragostea frățească pe care Înaltpreasfinția Sa o împărtășește pentru aceste meleaguri și pentru toți creștinii Bisericii Ortodoxe din Moldova care vizitează frumoasa și bineuvântata Arhiepiscopie a Tomisului.

În continuare, mai multe colective artistice din Moldova și România au participat la prima ediție a festivalului dedicat Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, desfășurat în incinta Sfintei Mănăstiri Hagimus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *