Familia – în vizorul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni

La ora actuală, biserica acordă o atenție sporită familiei în general şi, în speță, familiei creştine. Declaraţia îi aparţine arhimandritului Ioan Moșneguțu, secretar al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, şi a fost făcută cu ocazia desfăşurării conferinţei “Familia creștină în societatea contemporană”, pe data de 12 mai curent.

Sute de creştini s-au adunat în sala mare a Palatului culturii din Ungheni, pentru a asculta ce au de spus la acest subiect preoţi, preotese, oficiali. “Arhipăstorul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, PS. Petru, văzînd care este situaţia familiei creştine şi greutăţile cu care se confruntă această celulă de bază a societăţii, a binecuvîntat ca anul curent să fie dedicat familiei şi căsătoriei creştine, avînd ca motto: Familie, devino ceea ce eşti!”, se arată pe site-ul oficial al Episcopiei.

“Motivele ce ne-au determinat să declarăm anul 2012 Anul familiei ortodoxe sînt următoarele: neînţelegerea sensului adevărat al dragostei familiei şi rolului ei, pierderea înţelesului duhovnicesc al familiei, criza familiei contemporane, numărul mare de avorturi, scăderea natalităţii, numărul mare de divorţuri, Legea anti discriminare ce promovează o luptă împotriva familiei”, a specificat, în cadrul conferinţei, PS. Petru, subliniind, totodată: “Criza familiei de azi poate fi depăşită cu ajutorul şi cu binecuvîntarea lui Dumnezeu Creatorul, care a zis: „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpîniţi pămîntul”.

La rîndul său, arhimandritul Ioan Moșneguțu a menţionat pentru “Expresul”: “Biserica crede că vina pentru situaţia actuală o poartă atît actorii propriu-zişi (soțul și soția), care nu îşi dau bine seama ce înseamnă familie, cît şi societatea, căci latura spirituală este lăsată în beznă. Dar şi biserica are partea sa de vină. Poate că s-a acordat prea puţină atenție acestui aspect”. Potrivit dînsului, criza familiei contemporane poate fi depăşită, “consolidîndu-ne, conjugîndu-ne eforturile – biserica, şcoala, administrația publică locală”. “Considerăm că putem relansa şi revitaliza starea de lucruri, astfel încît familia să fie repusă în drepturile sale, să se revadă ca o instituție frumoasă și creatoare de valori”, a conchis dînsul.

Conferința a avut loc sub auspiciile Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni. La final, preotesele cu mulți copii au fost decorate de către Prea Sfințitul Episcop Petru cu medalia eparhială ”Sf. Cz. Alexandru Nevski”.

Sursa: http://www.expresul.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *