Cuviosul Irinarh Zăvorâtul din Rostov, sărbătorit la mănăstirea Hirova

Joi, 26 ianuarie, în ziua pomenirii Cuviosul Irinarh Zăvorâtul din Rostov, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove şi cu bunăvoinţa PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a liturghisit la mănăstirea cu hramul Sf. Simeon Stâlpnicul din s. Niculăeuca, r. Orhei.

Preasfinţitului Ioan i-au coliturghisit Arhimandritul Irinarh (Rusu), Duhovnicul-administrator al mănăstirii, care în această zi și-a sărbătorit Ocrotitorul celest, precum și un sobor de preoți veniți din parohiile învecinate.

La această slujbă au participat mulțime de pelerini, printre care și numeroși fii duhovnicești ai Preacuviosului Arhimandrit Irinarh, care au venit să se bucure alături de părintele-duhovnic, în ziua sărbătoririi sfântului ocrotitor.

Cuviosul Irinarh a trait zăvorât într-o chilie a unei mănăstiri din Rostov, Rusia. Pentru nevoinţele şi faptele sale de milostenie, cuviosul era aspru mustrat de ceilalţi, iar uneori era chiar pedepsit.

Zăvorâtul din Rostov trece la cele veşnice în ziua de 13 ianuarie 1616, la vârsta de 69 de ani. Sfântul a fost înmormântat în locul dorit de acesta, anume într-o peştera săpată cu mâna sa. Crucea şi lanţurile sfântului au rămas celor care l-au iubit, multe tămăduiri săvârşind. Pentru viaţa lui sfântă, cuviosul este prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 13/26 ianuarie.

La finalul Serviciului divin, Vlădica Ioan a venit cu cuvânt de felicitare către omagiat, urându-i Arhimandritului Irinarh viață îndelungată și continuitate întru realizarea lucrărilor bineplăcute, începute în urmă cu doi ani şi mulţumindu-i, mai ales pentru munca jertfelincă pe care o depune  la restaurare a mănăstirii Hirova.

La rândul său, părintele duhovnic Irinarh a mulțumit Episcopului Ioan pentru sincerele urări de bine, menționând că toate lucrurile care le-a realizat până acum la Hirova, se fac cu ajutorul Domnului și prin eforturi comune, cu Episcopul locului, PS Siluan, ceea ce denotă unitatea și dragostea frățească, care atât de mult ne lipsesc în societatea de astăzi.

 * * *

Vatra monahală Hirova a fost întemeiată în anul 1805 ca o mănăstire de călugărițe, de către Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi, pe locul unui schit părăsit, despre care nu se cunoaște decât că a ars în anul 1803. Aici sosesc călugărițe de la schitul Hîrtop, care construiesc o biserică din lemn în cinstea Marelui Ierarh Nicolae. În anul 1836, în locul bisericii din lemn este construită actuala biserică din piatră. Printre ctitori se numără și sora Mitropolitului Moldovei Gavriil Calimachi, monahia Pelaghia, înmormântată în pridvorul bisericii. Mai târziu, în anul 1865, Ioan Botezat, proprietar de pe aceste locuri, zidește biserica de iarnă în cinstea Cuviosului Simion Stâlpnicul. Tot în această perioadă este zidită și trapeza mănăstirii.

După ample lucrări de renovare a complexului monastic, sâmbătă, 15 octombrie 2016, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit sfințirea interioară a bisericii de iarnă cu hramul Sf. Simeon Stâlpnicul.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *