Duminica după Botezului Domnului – Începutul propovăduirii…

În Duminica după Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului”, din oraşul Soroca.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat înțelesurile Pericopei Evanghelice de la Matei în care se vorbește despre Începutul propovăduirii Domnului.

Ierarhul le-a vorbit credicioşilor şi despre semnificația Luminii la care se face referire în Evanghelia după Matei: „Hristos este acea lumină mare pe care o văd cei din Galileea neamurilor, care străbate Ţara Sfântă din Betleem şi Nazaret şi ajunge până acolo, iar de acolo lumina faptelor Sale minunate, a minunilor care exprimă iubirea Sa faţă de oameni.

Hristos este cu adevărat Lumina lumii. Pe El îl vede Prorocul Maleahi ca pe Soarele Dreptăţii. Dacă soarele fizic ne luminează şi ne oferă căldură, iar fără de el viaţa noastră nu ar fi posibilă şi Soarele duhovnicesc Hristos este Cel care ne încălzeşte cu lumina şi cu puterea Sa”.

Biserica Ortodoxă i-a pomenit duminica aceasta pe Sfântul Ierarh Filip, Mitropolitul Moscovei și al întregii Rusii (1569), Sfântul Mucenic Polieuct din Melitina Armeniei (259), Sfântul Cuvios Eustratie din Tars, făcătorul de minuni (IX), Sfântul Ierarh Petru, Episcopul Sevastiei, fratele Sfântului Vasile cel Mare (IV), Sfântul Prooroc Sameu Elamiteanul (X î. Hr.), Cuviosul Iona din Kiev (1902), Sfântul Mucenic Pavel (Nicolschi), prezbiterul (1943).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *