La Reședința mitropolitană din Chișinău s-au desfășurat lucrările Sinodului BOM

Luni, 21 octombrie 2019, la Reședința Mitropolitană din Chișinău, sub președinția Înaltpreasfințitului Mitropolit VLADIMIR s-au desfășurat lucrările Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova.

La ședință s-au întrunit membrii Sinodului BOM în următoarea componență:

Președinte: ÎPS VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove.

Membri: ÎPS Sava, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari; PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat; PS Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni; PS Marchel, Episcop de Bălți și Fălești; PS Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni; PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și al întregii Moldove şi PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și al întregii Moldove, Secretarul Sinodului BOM: Prot. mitr. Vadim Cheibaș.

În cadrul ședinței au fost abordate mai multe subiecte ce țin de viața bisericească, adoptându-se următoarele hotărâri și declarații:

Proces-verbal NR. 001 din 21 octombrie 2019

S-a audiat:

Raportul Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, privind participarea Sa la lucrările Sfântului Sinod al BORu din data de 7 și 17 octombrie 2019.

Se ia act de raportul Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, privind participarea Sa la lucrările Sfîntului Sinod al BORu din data de 7 și 17 octombrie 2019.

Proces-verbal NR. 002 din 21 octombrie 2019

S-a audiat:

Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove privind vizita Sa canonică în eparhia de Tiraspol și Dubăsari în perioada 11-12 septembrie 2019.

S-a decis:

Se ia act de raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove privind vizita Sa canonică în eparhia de Tiraspol și Dubăsari în perioada 11-12 septembrie 2019.

Proces-verbal NR. 003 din 21 octombrie 2019

S-a audiat:

Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove privind eliberarea preotului Constantin Cojocaru din funcția de președinte al Sectorului Sinodal Activitate Socială și Caritate și desemnarea noului președinte al Sectorului.

S-a decis:

Preotul Constantin Cojocaru se eliberează din funcția de președinte al Sectorului Sinodal Activitate Socială și Caritate, exprimându-i-se recunoștință pentru activitatea desfășurată.

Dl Serghei Crudu se desemnează în funcția de președinte al Sectorului Sinodal Activitate Socială și Caritate.

Proces-verbal NR. 004 din 21 octombrie 2019

Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove privind modificarea componenței nominale a Comisiei sinodale pentru Probleme Morale și Sociale.

S-a decis:

Se adoptă decizia privind modificarea componenței nominale a Comisiei sinodale pentru Probleme Morale și Sociale.

Proces-verbal NR. 005 din 21 octombrie 2019

Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove privind transmiterea dosarului Cuviosului Macarie de la Saharna Comisiei sinodale pentru Canonizarea Sfinților a BORu, în vederea includerii numelui Cuviosului Macarie ăn sinaxarul bisericesc.

S-a decis:

Se încredințează Comisiei sinodale pentru Canonizarea Sfinților a BOM cercetarea dosarului Cuviosului Macarie de la Saharna, cu ulterioara transmitere Comisiei sinodale pentru Canonizarea Sfinților a BORu, în vederea includerii numelui Cuviosului Macarie de la Saharna în sinaxarul bisericesc.

Proces-verbal NR. 006 din 21 octombrie 2019

Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove privind activitatea instituțiilor de învățământ teologic din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

S-a decis:

Se ia act de raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove privind activitatea instituțiilor de învățământ teologic din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, cu recomandarea către eparhii, protopopiate, mănăstiri și parohii pentru sprijinirea procesului educațional-teologic a școlilor din cuprinsul BOM.

Proces-verbal NR. 007 din 21 octombrie 2019

Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove privind formarea delegației Bisericii Ortodoxe din Moldova pentru a participa la evenimentul proclamării canonizării Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe – Ismail din data de 27 octombrie, care va avea loc în catedrala Patriarhală din București, România.

S-a decis:

Se binecuvintează participarea delegației Bisericii Ortodoxe din Moldova la evenimentul proclamării canonizării Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe – Ismail din data de 27 octombrie, care va avea loc în catedrala Patriarhală din București, România.

Proces-verbal NR. 008 din 21 octombrie 2019

Raportul PS Siluan, Episcop de Orhei, Președinte al Sectorului Sinodal Mănăstiri și Viață Monahală privind înființarea schitului cu hramul Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni „Potolește întristările noastre” în mun. Ungheni.

S-a decis:

Se aprobă înființarea schitului cu hramul Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni „Potolește întristările noastre” în mun. Ungheni.

Egumena Arsenia (Bordeniuc) se desemnează în funcția de stareță a schitului hramul Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni „Potolește întristările noastre” în mun. Ungheni.

Proces-verbal NR. 009 din 21 octombrie 2019

Raportul PS Siluan, Episcop de Orhei, Președinte al Sectorului Sinodal Mănăstiri și Viață Monahală privind reorganizarea mănăstirii de călugărițe „Sf. Cneaz Vladimir” din mun. Cahul.

S-a decis:

Se aprobă reorganizarea mănăstirii de călugărițe „Sf. Cneaz Vladimir” din mun. Cahul în mănăstire de călugări.

Ieromonahul Ioasaf (Susanu) se desemnează în funcția de stareț al mănăstirii de călugări „Sf. Cneaz Vladimir” din mun. Cahul.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

www.mitropolia.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *