Prin credinţă, erudiţie şi dorinţă de muncă, vom reuşi cu toţii să insuflăm urmaşilor dragostea de ţară, de oameni, dar mai ales de Dumnezeu

IMG_3888

Mesajul PS IOAN, EPISCOP DE SOROCA, VICAR AL MITOPOLIEI CHIŞINĂULUI ŞI A ÎNTREGII MOLDOVE cu prilejul începutului noului an de învățământ

 Iubiţi întru Hristos fraţi şi surori,

Dragi elevi, studenţi, părinţi şi pedagogi

Cu îngăduinţa lui Dumnezeu, vă aflaţi în pragul unui nou an de învăţământ care vine cu noile sale orizonturi şi noile sale culmi ce urmează să le cuceriţi împreună.

Se ştie prea bine că procesul didactic în care sunteţi antrenaţi cu toţii, este unul dificil, presuspune multă responsabilitate din partea dumneavoastră, dar este şi foarte frumos, pentru că anume în această perioadă, copiii şi tinerii, prin purtarea de grijă a învăţătorilor, a profesorilor şi a părinţilor, trăiesc una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii, când vivacitatea se îmbină cu setea de cunoştinţe şi cu inocenţa visării.

Consider că acest moment prielnic este unul crucial în orientarea tinerei generaţii pe drumul dezvoltării personale, dar şi pe cel al conştinetizării responsabilităţii sociale şi tocmai din acest motiv atenţia celor care au misiunea educării şi îndrumării junilor noştri trebuie să fie sporită în mod deosebit, mai ales în situaţia în care, contemporaneitatea, pe lângă progres, ne mai aduce în cale destule ispite şi provocări.

Pentru a evita orice fel de dezechilibru moral sau spiritual în procesul de învăţământ şi pentru a păzi frumuseţea acestei nobile activităţi, trebuie să avem şi în continuare Şcoala aproape de Biserică, deoarece numai astfel se va putea păstra latura umană şi deci spirituală a acestui proces, iar copiii şi tinerii nu se vor transnforma în simple mecanisme de acumulare a informaţiei.

Sunt ferm convins, că prin credinţă, erudiţie şi dorinţă de muncă, vom reuşi cu toţii să insuflăm urmaşilor dragostea de ţară, de oameni, dar mai ales de Dumnezeu, căci numai astfel vom reuşi să dăinum, indiferent de câte neplăceri şi greutăţi nu ne va scoate viaţa în cale. Punându-L pe Dumnezeu în fruntea tuturor lucrurilor pe care le facem şi mai ales în fruntea învăţăturii, putem nădăjdui la ajutorul divin care să facă să încolţească sămânţa ştiinţei şi a conştiinţei pe ogorul pregătit cu atâta grijă de către pedagogi, părinţi şi toţi cei cărora le pasă de viitorul nostru ca neam şi ca ţară.

Domnul să Vă ocrotească la acest început al anului de învăţământ 2015 – 2016, iar Maica Sa să vă fie povăţuitoare şi ocrotitoare. Mult succes.

Cu respect,

IOAN,

EPISCOP DE SOROCA,

VICAR AL MITOPOLIEI CHIŞINĂULUI ŞI A ÎNTREGII MOLDOVE

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *