Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cinstită la Catedrala Episcopală din Soroca

La data de 7 iulie se prăznuiește Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.
În această zi, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Preasfinția Sa a arătat că „Sfântul Ioan Botezătorul și-a împlinit misiunea de propovăduitor al pocăinței și, pentru a-i încuraja pe oameni să-și mărturisească păcatele, a practicat botezul cu apă, în râul Iordan, îndemnându-i pe aceștia să devină mai buni.

Mesajul principal pe care îl transmitea Sfântul Ioan era „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”. Cei care renunțau la păcate erau botezați în Iordan. Misiunea pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti apropierea lui Mesia și de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau.

Sf. Prooroc este numit de Mântuitorul Iisus Hristos cel mai mare născut din femeie, însă potrivit cuvintelor Mântuitorului este cel mai mic în Împărăția Cerurilor. Înțelegem prin această ca activitatea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul aparține Vechiului Testament. Însă, iată el, în împărăția harului Preasfintei Treimi alături de Maica Domnului mijlocește pentru noi credincioși așa cum îl vedem înfățișat în icoana Deisis (care se tâlcuiește mijlocire) împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu cu mâinile întinse înaintea Mântuitorului care este așezat pe tron în veșmintele sale arhierești.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *