Penitenciarul nr.13 din capitală a dat start orelor de religie predate angajaţilor sistemului penitenciar

20

Studierea religiei este unul din cei mai puternici factori în creşterea moral-spirituală a fiecărei persoane. În context, astăzi, 7 iunie 2016, angajaţii Penitenciarului nr.13-Chişinău au asistat la prima lecţie de religie.

Lecţia a fost citită de Preasfinţitul Ioan, Vicar mitropolitan şi Protoiereul mitrofor Maxim Melinti, Preşedintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Instituţii Penitenciare.

Graţie frumoasei colaborări dintre Departamentul Instituţiilor Penitenciare şi Poliţia Naţională din Republica Moldova, activitatea s-a desfăşurat în sala de şedinţe din incinta Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău a Inspectoratului General al Poliţiei.

La activitatea religioasă au fost prezenţi reprezentanţi ai DIP, şeful Penitenciarului nr.13-Chişinău, Igor Juvală şi efectivul de angajaţi ai penitenciarului.

În cadrul lecţiei,angajaţilor l-i s-au oferit cunoştinţe privind regulile moral-religioase şi socio-educative, menite să aducă în suflete smerenie, generozitate, dăruire şi încredere.

Preasfinţitul Episcop Ioan a venit cu un mesaj din partea Mitropolitului Chişinăului şi a Întregii Moldove, Vladimir, menţionînd necesitatea valorificării potenţialului spiritual al angajaţilor, care prin buna credinţa vor obţine succese mari în activitatea deloc uşoară.

De asemenea, şeful Direcţiei Resurse Umane din cadrul DIP, Larisa Frija, a subliniat importanţa acestor instruiri pentru angajaţii sistemului penitenciar, menţionînd că acesta este doar începutul instruirilor cu caracter religios de care urmează să aibă parte toţi angajaţii subdiviziunilor DIP, rostind şi un mesaj de mulţumire din partea conducerii DIP.

La rîndul său, şeful Penitenciarului nr.13-Chişinău, Igor Juvală a mulţumit preoţilor pentru contribuţia inegalabilă şi suportul oferit, menţionînd că, strînsa colaborare dintre sistemul penitenciar şi Biserica Ortodoxă din Moldova, a luat o amploare deosebită în ultimul timp.

La finele activităţii, înaltul oaspete în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru eforturile depuse de Penitenciarul nr.13 din capitală, a adus în dar şefului instituţiei, Cartea Cărţilor „Biblia”, care potrivit lui Martin Luther, nu este învechită, nici modernă, este eternă.

Cu un impresionant mesaj în faţa angajaţilor a venit şi Preşedintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Instituţii Penitenciare, Maxim Melinti, care a menţionat în discursul său că, importanţa credinţei ortodoxe este nemărginită, adresîndu-le angajaţilor o întrebare pe cît de simplă pe atît de complicată: ”Dacă aţi fi să fiţi duşi la închisoare şi vi s-ar îngădui să luaţi cu voi numai o singură carte, ce aţi alege?” Răspunsul nu s-a lăsat aşteptat, însă a avut perfectă dreptate şi chibzuinţă Goethe, cînd a zis „Biblia”.

Cu această ocazie, preoţii au efectuat o vizită în Penitenciarul nr.13-Chişinău, apreciind Paraclisul recent deschis şi sfinţit din cadrul instituţiei de detenţie, interacţionînd în discuţii cu persoanele care se află în arest preventiv.

Menţionăm că, orele de religie vor fi citite în cadrul lecţiilor suplimentare de pregătire profesională generală în toate subdiviziunile Departamentului Instituţiilor Penitenciare în baza Rezoluţiei de colaborare încheiate între DIP şi Biserica Ortodoxă din Moldova.

Sursa: http://dip.gov.md/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *