Sfânta Liturghie din Duminica a VII-a după Cincizecime la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din municipiul Soroca

În Duminica a VII-a după Cincizecime (Vindecarea a doi orbi și a unui mut din Capernaum), Episcopul Ioan al Sorocii a slujit în biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din municipiul Soroca.

Alături de ierarhul sorocean s-a rugat părintele-paroh Protoiereul Nicolae Craveț, protopop și secretar al Vicariatului de Soroca și enoriașii veniți la slujba duminicală.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.

În cuvântul predicatorial, Episcopul vicar a explicat învățăturile duhovnicești ce se desprind din pericopa evanghelică a Vindecării celor doi orbi și a unui mut din Capernaum.

Printre cele expuse, Preasfințitul Ioan a menționat următoarele: „În Evanghelia de astăzi se arată măreția puterii celor care cred cu adevărat. Deoarece, credinţa este un har dumnezeiesc, prin care credincioşii primesc toate făgăduinţele şi adevărurile descoperite de Dumnezeu; este, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, „încredinţarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute” (Evrei 11, 1).

Adevărata credinţă se întrupează în fapte, căci „credinţa fără fapte este moartă” (Luca. 2, 26). Credinţa şi faptele bune luminează sufletul omenesc, întăresc puterea de judecată şi de pază a minţii, îndepărtând astfel păcatul din viaţa omului.

De aceea, se cuvine să ne împodobim cu virtutea credinţei, care ne asigură cununa mântuirii, precum afirmă Sfântul Apostol Petru: „Răsplata credinţei voastre e mântuirea sufletelor” (I Petru 1, 9). Iar Mântuitorul ne promite această răsplată, când ne spune: „Fie vouă după credinţa voastră!” (Mt. 9, 29)”

După Liturghie, Preasfințitul Ioan a transmis mesajul părintesc și de binecuvântare al Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, comunității parohiale, după care a fost oficiat un Tedeum de mulțumire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *